Lezingen van dr. A.M. Stergiou een groot succes tijdens het museum-weekend van 4-5 april 2009. Dr. Sergiou blijft voor een groep te boeken.
--

Lezing, film & discussie
GROEPSARRANGEMENT KLIMAAT & ZIN EN ONZIN CO2-OPSLAG

Groepen van 20 personen of meer kunnen boeken voor een lezing over het klimaat en de discussie over zin en onzin van het afvangen en opslaan van CO2.
Deze lezing wordt gegeven door wetenschapper dr. A.M. Stergiou en Ad Los. Aansluitend kunt u de film de final frontier, de aarde en haar klimaat in het planetarium zien. Het programma bestaat uit: ontvangst met koffie, de lezing en planetariumfilm. Tijdsduur is ongeveer 2 uur. De kosten voor dit programma zijn €15,- per persoon.
Neemt u via de mail info@planetariumrotterdam.nl of via de telefoon 0180-499845 contact met ons op.


 


Uit De Combinatie van 5 maart 2009

LEZINGEN IN MUSEUM JOHANNES POSTSCHOOL OVER OPSLAG CO2

 

Ad Los met het affiche van zijn eigen museumproductie “The Final Frontier”.
Op 7 maart en 4 en 5 april zijn lezingen gekoppeld aan de vertoningen van deze film. Foto De Combinatie

 
 
Op zaterdag 7 maart en in het Museumweekend (4 en 5 april 2009) staat het museum Johannes Postschool aan de Rijksstraatweg 101 in Ridderkerk in het teken van het klimaat en de discussie over zin en onzin van het afvangen en opslaan van CO2.
Over dit onderwerp worden lezingen gegeven door wetenschapper dr. A.M. Stergiou en Ad Los, de oprichter van het museum. Bij deze gelegenheid zal ook de klimaatfilm “The Final Frontier” te zien zijn.
Van de hand van dr. Stergiou verschijnt binnenkort de Nederlandse vertaling van het boek 'De aarde en haar klimaat', waarin de stellingen uit de film wetenschappelijk worden onderbouwd. De film The Final Frontier werd op 30 mei vorig jaar gepresenteerd. De film behandelt het klimaat op aarde en de veranderingen daarin. Ad Los heeft altijd getwijfeld aan de rol die CO2 zou spelen bij de opwarming van de aarde. Veel belangrijker zijn volgens hem de processen in het heelal, zoals de variërende stand van de aarde ten opzichte van de zon. Ook natuurverschijnselen, zoals vulkaanuitbarstingen, zouden het klimaat veel meer beďnvloeden dan menselijk handelen. Daarover gaat The Final Frontier. Los vindt dat Al Gore's film “An Unconvenient Truth” eigenlijk een miskleun is. “Gore heeft charisma, maar ook iemand met charisma kan zich vergissen. Het positieve van de film is natuurlijk wel, dat de discussie over het klimaat hierdoor gestimuleerd is.”

Belangen

Ad Los beseft dat het ongebruikelijk is dat kleine instituten zich bezighouden met zulke grote en wereldomvattende onderwerpen, als CO2 en klimaat. “Deze vraagstukken zijn bijna altijd voorbehouden aan grote namen zoals Shell, Al Gore, universiteiten of duur betaalde onderzoeksbureaus. Het zwakke punt bij die benadering is bijna altijd dat financiële belangen een rol spelen. Het imago van onafhankelijkheid is op z’n minst als zwak aan te merken. De sterke kant van de “professionele” instituten is dat er veel geld beschikbaar is om een beeld te schetsen dat welgevallig is bij openbaar bestuur en belanghebbende bedrijven.”

Los stelt dat er ook nog mensen zijn die alleen maar uit zorg voor de samenleving een beeld trachten te krijgen. “Al snel wordt dan gezegd: hoe kan zo'n klein clubje - zoals ons museum - daar nu zicht op hebben? Toch wordt dan vergeten dat er in onze samenleving veel mensen met kwaliteit zijn, die bereid zijn om zonder geldelijke vergoeding zich in te spannen. Het team dat dit onderzoek heeft gedaan, heeft degelijk werk geleverd dat gedegen is onderbouwd, met steun van natuurkundigen en grote instituten als NASA en NOAA'' aldus de Ridderkerker

Verketterd

Het onderzoek vormde de basis voor de film The Final Frontier, die zonder steun van derden door het kleine Rijsoordse museum werd geproduceerd. Volgens Los zijn partijen die belangen hebben beducht voor de boodschap van de film. “Hoezeer overheden beducht zijn voor het 'andere beeld' mag blijken uit het feit dat onlangs het planetarium van Augsburg in Duitsland subsidie dreigde te verliezen als onze film daar in het programma zou worden opgenomen. Ja, sinds de tijd van Galileo Galileď is er weinig veranderd: hij kreeg levenslang huisarrest omdat hij stelde dat niet de zon om de aarde draait, maar de aarde om de zon. Als je anno 2009 een ander beeld durft te schetsen dan onze overheid zou willen, dan wordt je verketterd. Het is eigenlijk wel schokkend”

Volgens Ad Los moet de wereld investeren in nieuwe energiebronnen, zoals kernfusie. “Op zulke dingen moeten we ons op richten, niet op al die geldverslindende CO2-maatregelen. In de eerste plaats wordt de rol van CO2 als broeikasgas sterk overschat. En verder lost het probleem zichzelf op. Over dertig tot vijftig jaar is er immers geen olie meer. Om dan een alternatief te hebben, moeten we nu aan de slag. En het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen, wat op zich wel nuttig kan zijn, lukt alleen als er zo'n alternatieve energiebron is.”

(..)


Bron Internet: De Echo van vrijdag 6 maart 2009

Ridderkerkse Planetarium gaat meedoen aan Museumweekend

Redactie - 5 maart 2009

RIDDERKERK - Het Ridderkerkse museum 'Planetarium en Johannes Post school' doet voor de tweede keer mee aan het nationale museumweekend op 4 & 5 april. Hieraan doen landelijk ruim 500 musea aan mee en organiseren uiteenlopende activiteiten. Doelgroep is de incidentele en niet-museumbezoeker.

'Wij willen mensen graag kennis laten maken met ons museum', glundert Monique Ubaghs van het Planetarium alvast vooruit. Niet zonder reden doet haar museum begin april mee met het landelijke Museumweekend. Ubaghs: 'Er zijn zoveel bijzondere educatieve zaken om te laten zien. Zo zal tijdens het weekend de geleerde Stergiou uit Zerner - die overigens heeft meegewerkt aan de film 'De aarde en haar klimaat' - lezingen geven bij zijn film.'

Terug naar school

Het 'Planetarium en Johannes Post School Museum' bestaat, zoals de naam al zegt, uit een planetarium en een museum in de school waar in mei 1940 de Nederlanders zich overgaven aan de Duitsers. De school heeft verschillende exposities. Een expositie over de Capitulatie en een volledig ingericht schoollokaal uit de jaren '40. Maar ook een verzameling beelden van geleerden, natuurkundigen en andere bijzondere mensen. Monique Ubaghs: 'Er zijn oude foto's van vervoersmiddelen van ondernemers van Rijsoord en de originele bakkerskar van Bakkerij van der Waal die is gerestaureerd. Er komt uiteindelijk een hele tentoonstelling van vervoersmiddelen van ondernemers van Rijsoord, maar die is nog volop in ontwikkeling.'

Zeiss planetarium

Op 20 mei 2005 is het planetarium officieel geopend door de heer W. Lang, directeur van Carl Zeiss gevestigd in Jena, Duitsland. Het planetarium beschikt nu over een modern hybride projectiesysteem. Dat is een klassieke sterrenprojector om de sterrenhemel zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven en een digitaal full dome video projectiesysteem om computeranimaties op de koepel te projecteren. Ubaghs: \Wij hebben een modern planetarium met film in 360 graden. Dit geeft een zeer directe beleving'. De Zeiss sterrenprojector en de panoramaprojectie maken het mogelijk om 6400 sterren te bekijken en te genieten van unieke shows. Deze worden geprojecteerd op een koepel van 6,5 meter doorsnede. De bezoeker kan kiezen uit verschillende films. Tijdens het museumweekend zijn dit: Bombardement van Rotterdam, Final frontier, De aarde en haar klimaat en Dawn of the space age, 50 jaar ruimtevaart (voor tijden waarop deze films worden gedraaid kunt u kijken op http://www.planetariumrotterdam.nl)

Sterren kijken

De Russische kosmonaut Alexei Leonov, de eerste mens die een ruimtewandeling maakte, opende op 10 februari 2007 het Leonov Observatorium in het museum Johannes Postschool. Ubaghs: 'We werken er hard aan om onze 'tijdmachine' op tijd werkend te hebben maar het apparaat is sowieso te bezichtigen, net als het maanpak van Alexei Leonov.'

Tijdens het museumweekend bedraagt de toegang tot het Museum Planetarium Johannes Post school ? 4,- per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum en toegang tot een planetariumfilm. Verder is het mogelijk om tegen gereduceerde prijs elk heel uur met een elektrische rondvaartboot over de Waal te varen.

Museum Planetarum Johannes Post school opent haar deuren in het museumweekend op zaterdag 4 april van 10.00 - 16.30 uur en zondag 5 april van 11.00 - 16.30 uur.