Planetarium

U zit midden in de Virtual Reality omgeving met de filmbeelden op de 360 °koepel om u heen. Voor uw groepsbezoek kunt u kiezen uit de onderstaande films.

World 2 War

Deze film geeft een compleet overzicht over het hele verloop van de 2e WO. Duidelijk uitgelegd en afgewisseld met veel actiemomenten en historische materiaal ter ondersteuning. U zit midden in de Virtual Reality omgeving met de beelden op de 360 °koepel om u heen.

(ook Engelstalige versie te zien)

The Final Frontier – De aarde en haar klimaat

Een film waar een duidelijk beeld geschetst wordt van de factoren die ons klimaat beheersen. Vanaf de beginperiode tot aan het heden gaan we door de geschiedenis van het aardse klimaat. Ook de rol van de mens met zijn “energiehonger” komt er in voor.

Vreemd genoeg blijkt de rol van CO2 véél en véél kleiner te zijn dan de beeldvorming in onze politieke sector wil doen geloven.

Veel onderzoek is verricht om de film tot een betrouwbaar document te maken; ook de wetenschappelijke sector heeft zich hiertoe ingespannen. De toekomstverwachting vormt de finale, de somberheid van Al Gore en de zijnen wordt niet gedeeld. Een film die iedereen, jong en oud, zou moeten zien!

(ook Engelstalige versie te zien)

Bombardement op Rotterdam

De meidagen. Het begin van de 2e wereldoorlog. U ziet Rotterdam zoals het was voor, tijdens en na het bombardement door de Duitsers.

Een stuk geschiedenis van zeer ingrijpende, beslissende aard. Door de historische combinatie van beeld en geluid beleeft u deze gebeurtenissen heel realistisch opnieuw. Voorzien van prachtige muziek van Mozart Laudate Dominum.

(ook Engelstalige versie te zien)

Rotterdam Bombardement
Infinity Express

Infinity Express

Een flitsende reis in het oneindige heelal. Infinity express neemt u mee op een opwindende ontdekkingsreis in ons zonnestelsel. Maar de reis gaat veel verder en brengt ons het heelal tot aan de grenzen in beeld.

Origins of Life – Ontstaan heelal, aarde & leven

Deze film geeft een beeld van het ontstaan van het heelal en in het bijzonder de aarde en het leven. Deze zoektocht begint met de grote oerknal, het ontstaan van de sterren en het eerste leven op de aarde.

Het is een interessante tijdreis welke de grote wetenschappelijke ontdekkingen flitsend in beeld brengt.

Dawn of the space age – 50 jaar ruimtevaart

Deze film vertelt over de 50 jarige geschiedenis van de ruimtevaart, de strijd tussen de Amerikanen en de Russen om als eerste ruimte in te gaan. De verschillende ruimtereizen, raketten, sondes, satellieten en het ruimteveer van de toekomst komen in beeld.

Opgemerkt moet worden dat een speciale hoofdrol is weggelegd voor Alexei Leonov, de eerste mens die ooit een ruimtewandeling heeft gemaakt. Alexei Leonov opende op 10 februari 2007 het Leonov Obervatorium, gekoppeld aan het Planetarium van de Museumschool.

(ook Engelstalige versie te zien)

Two small pieces of glass – Geschiedenis van de telescoop

Planetariumfilm over de geschiedenis van de telescoop. Ruim vierhonderd jaar geleden werd de telescoop uitgevonden door Hans Lipperhey uit Middelburg. Hij was brillenmaker en heel bedreven in glasoptiek.

Toen hij in 1608 twee lenzen in een buis monteerde ontdekte hij dat daarmee verre objecten schijnbaar dichterbij kwamen. Hij had daarmee in feite de eerste telescoop geconstrueerd.

Al heel snel ging de telescoop door heel Europa, voornamelijk met militair doel. Van een patent is het echter nooit gekomen, maar zijn vinding werd onsterfelijk. In 1609 richtte Galileo Galilei de telescoop op de hemel en deed bijzondere ontdekkingen.

Two small pieces of glass
Galileo the power of the telescope

Galileo the power of the telescope – Vervolg op ‘Two small pieces of glass’

Planetariumfilm: Galileo the power of the telescope een vervolg op de Film Two small pieces of Glass met een aantal ontdekkingen die onder andere door Galileo zijn gedaan.

Hij werd legendarisch door te stellen dat niet de zon om de aarde draaide, maar de aarde om de zon.

Het werd hem zwaar aangerekend: door deze stelling stond hij de rest van zijn leven stond hij onder huisarrest. Nog in de rechtszaal riep hij uit ”En toch draait ze”.

Kaluoka’hina, the enchanted reef – ontstaan getijden

Deze tekenfilm vertelt het verhaal over de vissen Jake en Shorty. Zij nemen u mee op hun ontdekkingsreis waar het ontstaan van de getijden, eb en vloed, wordt uitgelegd.