Museum Rijsoord blijft tot september dicht

Het Johannes Post museum in Rijsoord blijft voorlopig dicht. Onder de vorige eigenaar was het museum ook in de winter gesloten, maar ging het elk jaar op 1 april weer open. Het museum dat onder andere gewijd is aan de capitulatie voor Duitsland in mei 1940, is nu eigendom van de gemeente.

Dat het museum voorlopig nog niet open gaat, blijkt uit de antwoorden van wethouder Peter Meij op mondelinge vragen van het raadslid Petra van Nes (Burger op 1), die ze in een vergadering van de gemeenteraad mede stelt namens het raadslid Jeroen Rijsdijk (PvdA). De twee raadsleden zijn sowieso kritisch op Meij omdat hij “weer” uit zichzelf geen informatie verstrekt.

Niet veilig

Meij antwoordt verder dat inmiddels een procesbegeleider is aangesteld. “Het is geen onwil dat het museum niet open kan. Nog niet alles is bekend”, zegt de wethouder. Dat gaat onder andere over de bouwkundige staat. “Het museum is nu niet veilig. De veiligheid moet eerst op orde zijn”. Meij wil dat voor de zomervakantie een Plan van Aanpak gereed is. Dan is ook bekend welke attracties bezocht kunnen worden, zoals de tijdmachine en het planetarium.

Subsidies

Meij zegt toe dat bij het opstellen van het Plan van Aanpak onder andere de omwonenden betrokken worden middels een participatietraject. Op dit moment wordt door de gemeente onderzocht of het museum in aanmerking komt voor een of meer subsidies en of het een rijksmonument kan worden.