EXPOSITIES
Johannes Post School Museum
 

1. Expositie Capitulatie Mei 1940

De overgave van de Nederlanders aan de Duitsers heeft in dit schoolgebouw plaatsgehad op 15 mei 1940. Een vernederende positie voor de Nederlanders maar niet onbelangrijk in de geschiedenis.

Generaal Winkelman (foto borstbeeld) moest capituleren nadat Rotterdam gebombardeerd werd door de Duitsers. Het museum neemt u terug in de tijd naar dit bijzondere historische moment.

 
 
 
2. Expositie in de gang

De vitrines in de gang geven een beeld van de meidagen. U vindt er het document van de capitulatie, krantenartikelen, telexberichten, affiches, landkaarten en bijzondere foto’s van de meidagen.

Verder diverse levensmiddelenbonnen, identiteitsbewijzen en een gevangenispak met een heel bijzonder verhaal. Ook is het museum in het bezit van de ceremoniële sabel van generaal Winkelman.

 
 
 
3. Schoollokaal 40er Jaren

De christelijke school is gesticht in 1889 en heeft tot 1974 gefunctioneerd als lagere school. Een van de klaslokalen is in oude glorie hersteld en neemt u terug in de tijd. Oude schoolbanken, schoolplaten, lesboekjes, de oude inktpotjes, leesplanken, lesmateriaal en nog veel meer. Voor velen een hele hoop herinneringen aan toen. Doe een stapje terug in de tijd.

 
 
 
4. Verzameling beelden

 
Beelden van geleerden, natuurkundigen en andere bijzondere mensen.
In en rondom de gebouwen.

 
 
 
5. “Couleur Locale” Rijsoordse ondernemers

Op het schoolplein in de oude fietsenstalling:

Is de nieuwe tentoonstelling “Couleur locale” waar personen en vervoersmiddelen van de vroegere plaatselijke Rijsoordse ondernemers te zien zijn.

Op de foto's: Jan de Koning met de bakfiets van slagerij de Koning. Met opschrift:'In iedere woning vleesch van de Koning'. En Bakkerskar van der Waal.

 
 
 
6. Modellen van diverse legervoertuigen

In het museum hebben wij een prachtige collectie van legervoertuigen op schaal. Deze voertuigen zijn gemaakt door de heer J. Vervat uit Zwijndrecht. Elk model is een exacte replica en is gemaakt van plaatjes zink en stukjes hout.